Wyszukiwanie w witrynie

Przywracanie systemu Windows powraca do rejestrowania użycia komputera: oto jak zrezygnować


Streszczenie

  • Funkcja Windows Recall rejestruje i przechowuje Twoją aktywność, co budzi poważne obawy dotyczące bezpieczeństwa.
  • Możesz wyłączyć funkcję Przywoływanie systemu Windows podczas instalacji lub w aplikacji Ustawienia systemu Windows.
  • Świadomość zagrożeń dla prywatności może pomóc w zarządzaniu narażeniem danych. Pamiętaj, aby sprawdzić swoje aplikacje, aby w razie potrzeby dostosować ustawienia prywatności.

Funkcja Windows Recall powraca w najnowszej aktualizacji systemu Windows 11, która jest obecnie udostępniana publicznie. Chociaż Microsoft wzmocnił zabezpieczenia tej kontrowersyjnej funkcji, nadal możesz preferować jej wyłączenie.

Co to jest Przywracanie systemu Windows?

Windows Recall to nowa funkcja systemu Windows 11, która rejestruje wszystko, co robisz na komputerze, dzięki czemu możesz później je przeszukać. Na przykład dzięki ciągłemu nagrywaniu ekranu to narzędzie oparte na sztucznej inteligencji może przechwytywać rozmowy z komunikatora internetowego i umieszczać treść tych rozmów w wynikach wyszukiwania.

Chociaż jest to całkiem fajne i zdecydowanie przydatne, ma jedną dużą wadę: gdy włączona jest funkcja Przywoływania, wszystko, co robisz na komputerze z systemem Windows 11, jest rejestrowane. Numery kont bankowych, wrażliwe dokumenty prawne, prywatne zdjęcia, zuchwałe plotki... Wszystko to jest rejestrowane i przechowywane na Twoim komputerze.

Pierwsza wersja programu Windows Recall zyskała popularność, ponieważ przechowuje wszystkie te dane w sposób ułatwiający dostęp do nich dowolnej aplikacji. Stanowiło to zagrożenie bezpieczeństwa nawet dla użytkowników, którzy tak naprawdę nie martwili się o swoją prywatność: w przypadku naruszenia danych funkcji Windows Recall osoba atakująca miałaby dostęp do całego Twojego cyfrowego życia, w tym informacji ułatwiających mu dostęp do kont w mediach społecznościowych i kont bankowych i większość wszystkiego innego.

Firma Microsoft rozwiązała niektóre problemy związane z bezpieczeństwem, ale nadal jest to problem związany z prywatnością

Firma Microsoft rozwiązała problemy związane z bezpieczeństwem funkcji Windows Recall, szyfrując rejestrowane dane, zabezpieczając je podczas przetwarzania, a także umożliwiając użytkownikom filtrowanie określonych aplikacji i witryn internetowych przed monitorowaniem.

Jednak nadal możesz czuć się nieswojo w związku z aspektem prywatności: nadal jesteś nagrywany, ktoś nadal może uzyskać dostęp do tych informacji, jeśli uzyska dostęp do Twojego urządzenia lub konta, i nie jest łatwo pamiętać o wyłączeniu funkcji Przywołaj, jeśli zamierzasz zalogować się na swoje konto bankowe lub porozmawiać na drażliwy temat.

Jak wyłączyć przywracanie systemu Windows

Funkcja Windows Recall jest obsługiwana tylko na komputerach zgodnych z systemem Windows Copilot+ (więc możesz uważać się za szczęściarza, jeśli nie korzystasz z najnowszej i najlepszej wersji).

Konfigurując nowe urządzenie z systemem Windows 11, możesz wyłączyć funkcję Przywoływanie systemu Windows podczas procesu instalacji, klikając „Nie, nie zapisuj” po wyświetleniu monitu, czy chcesz rozpocząć zapisywanie zrzutów ekranu na potrzeby przywracania:

Usługa Windows Recall jest udostępniana na wszystkich zgodnych urządzeniach z systemem Windows 11 w ramach aktualizacji 24H2. Aby wyłączyć tę funkcję na bieżącym urządzeniu, przejdź do aplikacji Ustawienia, przejdź do opcji Prywatność i bezpieczeństwo > Przywoływanie i migawki, a następnie wyłącz opcję „Zapisz migawki”. Możesz także usunąć wszystkie wykonane dotychczas migawki, klikając „Usuń migawki”, a następnie „Usuń wszystko”.

Kontrola prywatności działa tylko wtedy, gdy jesteś jej świadomy

Użytkownicy są coraz bardziej świadomi zagrożeń dla prywatności, jakie stwarzają aplikacje i strony internetowe, z których korzystają. Chociaż większość produktów rejestruje Twoje dane w celu zapewnienia zwiększonej funkcjonalności (zwykle w pewnym aspekcie opartej na sztucznej inteligencji), może to zwiększyć ilość prywatnych informacji, które mogą zostać ujawnione w przypadku naruszenia bezpieczeństwa danych, i może nie być warte dodatkowej wygody .

Jeśli obawiasz się o swoją prywatność w Internecie, powinieneś okresowo sprawdzać aplikacje i usługi, z których korzystasz, i sprawdzać, czy dodały jakieś nowe funkcje, które mogą mieć na to wpływ, oraz wyłączać wszelkie funkcje, z którymi nie czujesz się komfortowo. Powinieneś także korzystać z narzędzi, które pomogą Ci przeglądać Internet z większą prywatnością i podejmować działania mające na celu poprawę Twojego cyberbezpieczeństwa.

Powiązane artykuły